27Μάιος2024

Greek English French German Spanish Turkish

Eco Kerkinitis

04 Οκτ 2014
Γράφτηκε από 

Τοπική Ιστορία

Ιστορικά η λίμνη Πεθελινού, εναπομείναν τμήμα της  παλαιάς λίμνης τ’ Αχινού, ή «Κερκινίτιν» όπως την αναφέρει ο Αρριανός, είναι αποτέλεσμα της αποξήρανσης των λιμναζόντων νερών του ποταμού Στρυμόνα και δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’30 μετά την διευθέτηση της σημερινής του κοίτης από την εταιρεία Jhon Monks and Ulen Company, της οποίας εργοτάξιο και σανατόριο–νοσοκομείο αποτελούσε ο παρακείμενος χώρος του δασυλλίου.

Ο υδάτινος αυτός όγκος χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα  για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου, αλλά γρήγορα έγινε ένας σημαντικός πλούσιος υδροβιότοπος. Σήμερα αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πολλών ειδών ψαριών και κατοικίας υδρόβιων πουλιών. Η παρουσία αυτού του βιότοπου – σταθμού στη χρήση του από τα  υδρόβια πτηνά κατά τη μετανάστευσή τους από και προς την Αφρική τον κάνει ιδιαίτερα σημαντικό μετά τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, όπως η διαδικασία της  ερημοποίησης του πλανήτη .

Η εμφάνιση  κύκνων και η ύπαρξη του σπανίου υδρόβιου θηλαστικού της βίδρας κάνει την αξία του  ως οικοσύστημα ακόμη μεγαλύτερη.

Εκτός από αυτά, οι δύο παραπάνω χώροι έχουν και μεγάλη συναισθηματική και ψυχαγωγική αξία για τις παλαιότερες και όχι μόνο γενεές. Όλοι θυμούνται τα πρώτα τους «μπάνια», τα ψαρέματα και τις πρωτομαγιές στα πεύκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
Σκοπός »