14Νοέμβριος2018

Greek English French German Spanish Turkish

Eco Kerkinitis

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εκδηλώσεις Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο
27 Ιουν 2008
Γράφτηκε από 

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

Οι μελωδίες της ορχήστας του Δημήτρη Ψαρρά θα διαδεχθούν μια από τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου, σε  μια συναυλία «αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο», στο όμορφο φυσικό περιβάλλον της λίμνης του χωριού μας.
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου ώρα 09.00΄μ.μ, ο νεοσύστατος σύλλογός μας, σας προσκαλεί να γνωρίσετε «τη λίμνη μας», τη λίμνη που θέλουμε να ξαναγίνει όπως τη γνωρίσαμε παιδιά.   Εκεί που δεν θα περιμένουμε να ρθουν οι κύκνοι μόνο δυο-τρεις μέρες το χρόνο, αλλά θα τους βλέπουμε δίπλα στους αθλητές που θα κωπηλατούν στα ήρεμα νερά της, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υλοποιήσει το όνειρό του τόπου μας και δημιουργήσει το κωπηλατικό κέντρο.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πληροφοριακό σημείωμα
Ιστορικά η λίμνη Πεθελινού του Νομού Σερρών εναπομείναν τμήμα της  παλαιάς λίμνης τ’ Αχινού, ή «Κερκινίτιν» όπως την αναφέρει ο Αρριανός, είναι αποτέλεσμα της αποξήρανσης των λιμναζόντων νερών του ποταμού Στρυμόνα και δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’30 μετά τη διευθέτηση της σημερινής του κοίτης από τις εταιρείες Jhon Monks and Ulen Company.
Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στο χωριό Πεθελινό και σε απόσταση 22  χιλιομέτρων από τις Σέρρες.
Η λίμνη  ήταν ονομαστή για την αφθονία, την ποικιλία και την εκλεκτικότητα των ψαριών και η αλιεία αποτελούσε τη σημαντικότερη παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα η άνετη υδάτινη επικοινωνία που παρείχε μέσα από τον ποταμό Στρυμόνα και τον κόλπο του Ορφανού με τα παράλια του Βορείου Αιγαίου εξυπηρετούσε εμπορικούς σκοπούς της σερραϊκής ενδοχώρας.

      Το χωριό στη Βυζαντινή εποχή (1259),  στα διάφορα χρυσόβουλα αναφέρεται ως Ποθολινός εκ του πόθος (σφοδρή επιθυμία) και λίνος (δίχτυ ψαράδων). Η μεγάλη αγάπη των κατοίκων για το ψάρεμα, εκφράστηκε με τη σχετική ονοματοδότηση του τόπου εγκατάστασής τους. (ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΜΣΑΡΗΣ Φιλόλογος – Αρχαιολόγος)
Οι διαστάσεις της λίμνης σήμερα είναι: μήκος 2500Μ, πλάτος 100Μ και βάθος 1,5 έως 3Μ.
Ο υδάτινος αυτός όγκος χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα  για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου, αλλά γρήγορα έγινε ένας σημαντικός πλούσιος υδροβιότοπος. Σήμερα αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πολλών ειδών ψαριών και κατοικίας υδρόβιων πουλιών. Η παρουσία αυτού του βιότοπου – σταθμού στη χρήση του από τα  υδρόβια πτηνά κατά τη μετανάστευσή τους από και προς την Αφρική τον κάνει ιδιαίτερα σημαντικό μετά τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, όπως η διαδικασία της  ερημοποίησης του πλανήτη . 
Η εμφάνιση  κύκνων και η ύπαρξη του σπανίου υδρόβιου θηλαστικού της βίδρας κάνει την αξία του  ως οικοσύστημα ακόμη μεγαλύτερη.
Σήμερα η λίμνη εξακολουθεί να προσφέρεται για ψάρεμα, για περιπάτους και αναψυχή μέσα στο φυσικό περιβάλλον, απόλαυσης της θέας των πουλιών και ενώ οι προηγούμενες γενιές σεβάστηκαν και προστάτεψαν το οικοσύστημα  τα τελευταία χρόνια δυστυχώς  βλέπουμε να ρυπαίνεται και να αλιεύεται παράνομα. Το κακό εξαπλώθηκε και στο περιβάλλοντα χώρο, στο δασύλλιο που υπάρχει  απέναντι από τη λίμνη και που συνδυαζόταν ως  τόπος αναψυχής και διασκέδασης των κατοίκων.  Σήμερα ο χώρος αυτός από τις παράνομες υλοτομήσεις, εκχερσώσεις και καταπατήσεις  μειώνεται συνεχώς και το δασύλλιο συρρικνώνεται
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ανακοπή της καταστροφής του οικοσυστήματος της περιοχής μας, η ανάπτυξη οικολογικής γνώσης, συνείδησης και συμπεριφοράς, η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή τοποθεσιών της περιοχής μας, μας οδήγησαν στην ίδρυση περιβαλλοντικού συλλόγου με την επωνυμία «Κερκινίτις». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ecofestival 2010 Εκδήλωση Προφήτη Ηλία 2008 »

Στοιχεία Συλλόγου

  • Σκοπός - Καταστατικό - Μέλη

  • Γενικές Συνελεύσεις

  • Διοικητικό Συμβούλιο

Τοπική Ιστορία Τοπική Ιστορία 2014-10-04 - Ιστορικά η λίμνη Πεθελινού,...
Σκοπός Σκοπός 2014-10-04 - Ο Ναυταθλητικός-Περιβαντο...
Πρόσκληση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και πραγματοποίηση εκλογών Πρόσκληση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και πραγματ... 2014-09-05 - Σας γνωστοποιούμε ότι το Δ.Σ...
Γενική  Συνέλευση 2014 Γενική Συνέλευση 2014 2014-02-19 - Σας γνωστοποιούμε ότι το Δ.Σ...
Γενική  Συνέλευση 2013 Γενική Συνέλευση 2013 2013-09-12 - Σας γνωστοποιούμε ότι το Δ.Σ...
Διοικητικό Συμβούλιο 2011 Διοικητικό Συμβούλιο 2011 2011-09-04 - Την Κυριακή 4-9-2011, πραγματ...
Διοικητικό Συμβούλιο 2008 Διοικητικό Συμβούλιο 2008 2008-08-25 - Με την ίδρυση του Συλλόγου...