02Ιούλιος2022

Greek English French German Spanish Turkish

Eco Kerkinitis

29 Αυγ 2011
Γράφτηκε από 

Έγγραφο ΠΡΟΣ: Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗ

Ιστορικά η λίμνη Πεθελινού, εναπομείναν τμήμα της  παλαιάς λίμνης τ’ Αχινού, ή «Κερκινίτιν» όπως την αναφέρει ο Αρριανός, είναι αποτέλεσμα της αποξήρανσης των λιμναζόντων νερών του ποταμού Στρυμόνα και δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’30 μετά την διευθέτηση της σημερινής του κοίτης από την εταιρεία Jhon Monks and Ulen Company.
Οι διαστάσεις της λίμνης σήμερα είναι: μήκος 2500Μ, πλάτος 100Μ και βάθος 1,5 έως 3Μ.
Ο υδάτινος αυτός όγκος χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα  για τις αρδευτικές ανάγκες του κάμπου, αλλά γρήγορα έγινε ένας σημαντικός πλούσιος υδροβιότοπος. Σήμερα αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πολλών ειδών ψαριών και κατοικίας υδρόβιων πουλιών. Η παρουσία αυτού του βιότοπου – σταθμού στη χρήση του από τα  υδρόβια πτηνά κατά τη μετανάστευσή τους από και προς την Αφρική τον κάνει ιδιαίτερα σημαντικό μετά τις δραματικές κλιματικές αλλαγές, όπως η διαδικασία της  ερημοποίησης του πλανήτη . 
Η εμφάνιση  κύκνων και η ύπαρξη του σπανίου υδρόβιου θηλαστικού της βίδρας κάνει την αξία του  ως οικοσύστημα ακόμη μεγαλύτερη.
Προκειμένου να προστατέψουμε, να αναδείξουμε, να προβάλουμε και να αξιοποιήσουμε τη λίμνη μας, το 2008 δημιουργήσαμε τον Περιβαλλοντικό σύλλογο.
Βάσει του καταστατικού του, αναλάβαμε πρωτοβουλία για την ίδρυση  αθλητικού σωματείου κωπηλασίας στη λίμνη.
Την  11-3-2009 εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Σερρών η τροποποίηση του καταστατικού και ήδη ο σύλλογός μας από την ημερομηνία αυτή λειτουργεί και ως «ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ».
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Καρρά, επισκέφτηκε το χώρο και έκριναν ότι η λίμνη μας είναι από τους καταλληλότερους φυσικούς στίβους της Ελλάδος, για κωπηλασία.
Από τα τέλη του 2009 το σωματείο μας αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ).
Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή συμπαραστέκεται στην προσπάθειά μας και την 14-3-2010 παραδόθηκε στον σύλλογό μας το πρώτο κωπηλατικό σκάφος τύπου  (2Χ)  σκίφ από το πρόγραμμα, του Ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος», για την ενίσχυση των νέων σωματείων και δύο κωπηλατοεργόμετρα (όργανα προπόνησης).  
Η Νομαρχία Σερρών το 2009 ενέταξε το έργο του κωπηλατικού κέντρου στο τεχνικό  της πρόγραμμα.  Το 2010 με δαπάνη 50.000€ διευθέτησε την όχθη της λίμνης και κατασκεύασε πλακόστρωτο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενέταξε το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2011 με ποσόν 100.000€.
Τα πλεονεκτήματα του κωπηλατικού κέντρου είναι πολλά αφού:

 • Πρόκειται για κατάλληλο φυσικό στίβο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.
 • Τα νερά είναι ήρεμα, χωρίς ροή και ως εκ τούτου οι πραγματοποιούμενοι χρόνοι από τους αθλητές, θα είναι οι πραγματικοί.
 • Από τη δεκαετία του ΄30, που δημιουργήθηκε, μέχρι σήμερα ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα με τη στάθμη του νερού.
 • Μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε ημέρα, αφού δεν υπάρχει κυματισμός.
 • Όλα τα προαναφερόμενα καθιστούν τη χρήση του ελκυστική ως προπονητικού κέντρου  από  συλλόγους της χώρας μας και όχι μόνο.
 • Μετά την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού η διαδρομή Θεσσαλονίκης- Πεθελινού θα διαρκεί μία ώρα.
 • Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να προετοιμάζονται εδώ οι αθλητές τους για τους αγώνες.    
 • Η πόλη των Σερρών με 100.000 κατοίκους απέχει 22  χιλιόμετρα. Η απόσταση διανύεται σε 20΄.
 • Στην πόλη των Σερρών λειτουργεί Παράρτημα του Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης και μπορεί να δημιουργηθεί «Τμήμα Κωπηλασίας».
 • Παρατηρείται το φαινόμενο, φοιτητές να έχουν περάσει στα Τ.Ε.Φ.Α.Α της πόλης μας  με μοριοδότηση από την κωπηλασία και να παίρνουν μεταγραφή σε άλλη πόλη λόγω έλλειψης προπονητικού κέντρου στο Νομό μας.  
 • Το γεγονός ότι η Βουλγαρία απέχει μόλις 42  χιλιόμετρα από τις Σέρρες, δημιουργεί μελλοντικά προϋποθέσεις για αυξημένη επισκεψιμότητα, κατά την πραγματοποίηση αγώνων μεταξύ συλλόγων των δύο χωρών.  

Κατά γενική ομολογία, η δημιουργία κωπηλατικού κέντρου, στη λίμνη Πεθελινού, θα έχει  αθλητική και αναπτυξιακή συνεισφορά στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρο το Νομό Σερρών, αφού θα δώσει διέξοδο στους νέους  και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλήματος της κωπηλασίας, δεδομένου ότι σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  δεν υπάρχουν ενεργά σωματεία.  
Εδώ και αρκετούς μήνες η ομάδα κωπηλασίας του συλλόγου μας, στην οποία συμμετέχουν 15 παιδιά, προετοιμάζεται για τις δραστηριότητες που διοργανώνονται από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία.
Ήδη  είμαστε έτοιμοι για συμμετοχή στους κωπηλατικούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας (10 και 11/9), στα Γιαννιτσά και στη Θεσσαλονίκη.
Την 2-10-2010 με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ, προγραμματίζουμε να πραγματοποιηθούν στη λίμνη μας οι πρώτοι επίσημοι διασυλλογικοί αγώνες κωπηλασίας. 
Η δική σας αρωγή στα πρώτα βήματα του συλλόγου μας για την προμήθεια εξοπλισμού (σκαφών – εργομέτρων και ξύλινων οικίσκων για φιλοξενία αθλητών άλλων σωματείων  θα ήταν σημαντική και καθοριστική. 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                     Ο Έφορος κωπηλασίας

                                                           
Θεοδόσης Κρέτσης                                     Γιάννης Βράμπας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ »