15Νοέμβριος2018

Greek English French German Spanish Turkish

Eco Kerkinitis

26 Ιαν 2009
Γράφτηκε από 

Δελτίο Τύπου για την τακτική συνάντηση Οικολογικών Οργανώσεων

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στον Πεθελινό Σερρών η  τακτική συνάντηση του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Β.Α  Ελλάδας με θέμα «Διαχείριση υδάτινων πόρων».

Αψηφώντας τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτό τον καιρό στους δρόμους της χώρας από τις κινητοποιήσεις των αγροτών μας, έφτασαν στο χωριό μας και συμμετείχαν στη συνάντηση εκπρόσωποι από τις ακόλουθες οργανώσεις:

  • Οικολογική Κίνηση Σερρών
  • Φορέας Διαχείρισης Κερκίνης
  • Οικολογική Ομάδα Ροδόπης (Κομοτηνή)
  • Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης [ΕΠΟ] (Χρυσούπολη)
  • Οικολογική Κίνηση Καβάλας
  • Οικολογική Κίνηση  Δράμας

Δυστυχώς δεν κατάφεραν να περάσουν από το μπλόκο των Κερδυλίων (γέφυρα Στρυμόνα) οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου που ξεκίνησαν από την Αλεξανδρούπολη.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Πολιτιστικής Εταιρίας «Αρμονία» από την Ηράκλεια και του Συλλόγου «ΚΟΡΕΑΣΜΟΣ» από το Αηδονοχώρι Σερρών.

Προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Σερρών, ο Δήμαρχος του οικείου Δήμου Στρυμόνα και οι Αντινομάρχες Γεωργικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού – Τουρισμού.  
Ο κ. Νομάρχης στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης, στον κατ΄ εξοχήν γεωργικό Νομό μας, του νερού της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα που προέρχεται από τη Βουλγαρία. 

Η παρουσίαση του θέματος έγινε από  το μέλος του συλλόγου μας Μαρία Κομπελίτου - Ενεργειακό Μηχανολόγο Μηχανικό MSc.

Τις δικές τους σημαντικές απόψεις για το θέμα κατέθεσαν και τους ευχαριστούμε γι΄ αυτό ο κ. Μιχάλης Μήσιος γεωπόνος της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων  της Νομαρχίας Σερρών, η Περιβαλλοντολόγος κ. Χρυσάνθη Ιντζίδου, από τον φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και η δημοσιογράφος κ. Άννα Αλευρά από την Οικολογική Κίνηση Σερρών, η οποία είναι κοντά μας και μας βοηθά από την πρώτη στιγμή που ιδρύσαμε τον σύλλογό μας.

Για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού τονίσθηκε η αλόγιστη σπατάλη που γίνεται με τον συνήθη τρόπο άρδευσης (πότισμα με καρούλια, πυραύλους) και με τα απαρχαιωμένα συλλογικά δίκτυα άρδευσης - χωμάτινα κανάλια. 
Επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να κατασκευασθούν δίκτυα μεταφοράς με σωλήνες και η άρδευση να γίνεται με σταγόνες, όπου ενδείκνυται, γεγονός που θα συμβάλει εκτός της εξοικονόμησης νερού, στην μείωση των λιπασμάτων, της νιτρορύπανσης, της ενέργειας και τελικά στην αύξηση παραγωγής.
Προτάθηκε να μειωθεί ο συντελεστής του Φ.Π.Α για τα υλικά της στάγδην άρδευσης από το 19% στο 9%.
Για την πορεία των θεμάτων της προηγούμενης συνάντησης, της Μαρώνειας, μας ενημέρωσαν εν συντομία οι εκπρόσωποι από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας και  ΕΠΟ Χρυσούπολης.

Ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης ήταν τα καλαίσθητα ημερολόγια  της Οικολογικής Κίνησης Σερρών που διανεμήθηκαν στους παρευρισκομένους.  

Η επόμενη συνάντηση αποφασίσθηκε να γίνει στη Δράμα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ